Hoe schrijf ik mijn levensverhaal

Of je nou jarenlang iedere dag een kleine herinnering opschrijft of je sluit je een paar maanden op in een zolderkamertje. Het helpt om voor jezelf te kiezen voor een bepaalde methode om in jouw tempo en op jouw manier structuur aan te brengen in het schrijven van je verhaal.

Miljoenen Nederlanders hebben als droom om ooit een boek of een levensverhaal op te schrijven. Bij veel mensen strandt het. Hoe kom ik van niks tot een boek? Waar haal ik de tijd vandaan? Door dit soort vragen hoef je je niet meer te laten stoppen als je kunt werken aan je droom in kleine stappen die bij je passen.

Ik heb een lijstje voor je gemaakt met startpunten vanuit veel verschillende invalshoeken:

  1. Begin met het schrijven van 1 kort verhaal. Zoek niet uren naar die perfecte gebeurtenis of de mooiste herinnering. Begin met iets recents, iets wat je afgelopen weekend hebt gedaan. Ervaar hoe het is om gewoon te gaan zitten en laat je vingers of je pen het werk doen. Als je klaar bent, heb je een beeld bij hoe je schrijft. Het is een kort opdrachtje waar je jezelf makkelijk aan kunt houden. Een keer per week schrijf ik een kort verhaal. Zo bouw je een mooie verzameling.
  2. Maak een lijst met gebeurtenissen die onderdeel moeten zijn van jouw levensverhaal. Begin in chronologische volgorde. Kies er dan één uit en begin met schrijven in verhaalvorm.
  3. Blader door je foto-albums en selecteer 20 foto’s die samen jouw levensverhaal vormen, van baby tot nu. Maak bij elke foto een mooi verhaal op basis van jouw herinneringen of familieherinneringen.
  4. Begin nu met het opslaan van herinneringen die je nu maakt. Sla meteen een foto op met een kort verhaal of steekwoorden erbij. De mooie details gaan dan niet verloren. Wat iemand precies zei of hoe je je voelde heb je dan vers op papier gezet.
  5. Je kunt ook een thema kiezen voor je verhaal. Misschien wil je alleen maar schrijven over een bepaalde periode in je leven. Hoe het was om alleen op te groeien met je vader en je zus tot aan de middelbare schoolperiode bijvoorbeeld. Hoe de relatie met een ouder verloopt door je leven heen of hoe je in je werk hebt gevochten voor bepaalde rechten.
  6. Regel een stok achter de deur. Vraag iemand anders om je opdrachten te geven. Iemand die dichtbij je staat kan je bijvoorbeeld vragen om te schrijven over iets dat je samen hebt meegemaakt.

Geniet vooral ook van het schrijven zelf. Je leert iedere keer meer is mijn ervaring! Over het schrijven en over jezelf.

Esther

Over de schrijver Esther Bennenbroek

Esther is één van de bedenkers van de app Before you leave, schrijft al jaren professioneel en is 'koningin vragen stellen'.