Dingen delen met familie: 5 persoonlijke verhalen

Vertelden jouw ouders vroeger veel over zichzelf? Met een beetje geluk weet je hoe ze elkaar hebben verleid en ook dat ze een paar maanden uit elkaar zijn geweest voordat jij en je zussen en broers werden geboren. Je vader heeft je ooit verteld over zijn allereerste baantje en sinds kort weet je dat je moeder een tijd voor de buurvrouw heeft gezorgd. Het is fijn om veel over je ouders te weten, maar heb je wel eens nagedacht over de dingen die jij (ooit) wilt delen met jouw kinderen? Before you leave stelde die vraag aan een handjevol mensen en dat leverde mooie verhalen op.

Lieke, 31 (geen kinderen):

“Op mijn vijftiende kreeg ik verkering met mijn huidige partner. Ik wilde in het begin van onze relatie heel veel bij hem zijn, maar mijn moeder was het daar niet altijd mee eens. Ze vond dat ik nog heel jong was en te weinig mijn eigen ding deed. Ze vertelde erbij dat zij vroeger een heel jaloers vriendje heeft gehad en daarom dit gesprek met mij was aangegaan. Nu begrijp ik heel goed dat ze hier met mij over wilde praten. Als mijn kind later ook heel vroeg een vriendje of vriendinnetje krijgt, zou ik hetzelfde zeggen, om duidelijk te maken dat de wereld breder is dan je verliefdheid.”

Sarah, 26 (geen kinderen):

“Ik heb altijd lange gesprekken met mijn moeder, soms tot diep in de nacht. Vanaf het moment dat ik een jaar of acht was, ging ik steeds meer vragen stellen. Ik wilde alles weten en mijn moeder gaf en geeft altijd overal antwoord op. Die enorme openheid wil ik ook heel graag doorgeven aan mijn kinderen. Maak vooral nergens een taboe van, daar bereik je niks mee. Blijf praten en toon onvoorwaardelijke liefde. De familie van mijn moeders kant heeft een hoop meegemaakt en niet iedereen spreekt met elkaar, maar de deur van mijn moeder staat altijd open. Ik wil dat mijn kinderen weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen en altijd alles mogen vragen, hoe bont ze het ook maken.”

Godelieve, 58 (twee kinderen, 28 en 25 jaar):

“Ik vind het belangrijk en leuk dat mijn kinderen weten hoe de geboorte van hen is verlopen, omdat mijn moeder dat ook aan mij heeft verteld. Mijn jongste dochter was kort geleden jarig en dat was voor mij een moment om nog eens te vertellen over haar geboorte. Ze lag in stuitligging, maar het was een geweldige bevalling. Ik wist precies hoe ik het moest doen en besefte dat ik bij de bevalling van mijn eerste dochter geen persweeën had gehad. Mijn dochters hebben zelf nog geen kinderen, maar mocht dat ooit gebeuren, dan hoop ik dat zij ook veel delen met elkaar.”

Pleun, 25 (twee kinderen, 2 jaar en 1 maand oud):

“Mijn moeder is mijn grote voorbeeld als het om opvoeding gaat. Ze vertelde laatst dat ik altijd een tegenstribbelende peuter ben geweest. Van lastige situaties maakte ze een spel, zodat ik wél meewerkte. Omdenken is haar kracht en dat zie ik nu terug als ze tijd doorbrengt met mijn kinderen. Ze heeft mij ook altijd een gevoel van onvoorwaardelijk vertrouwen gegeven. Dat is iets wat mijn partner en ik ook willen doorgeven aan onze twee kleine jongens. We willen hen alle vertrouwen van de wereld geven, bijvoorbeeld op het gebied van emoties. Die mogen er allemaal zijn. Ik benoem altijd wat ik zie: ‘Ik begrijp dat je boos en verdrietig ben omdat je nu niet naar buiten mag’, bijvoorbeeld. Daarmee is er ruimte voor het voelen en uiten van emoties en blijf je bij jezelf.”

Merel, 26 (zwanger van eerste kind):

“Ik weet nog goed dat mijn moeder vertelde dat ze heel veel spijt had van haar keuze voor een bruidsjurk. Haar moeder drukte de jurk er destijds doorheen, waardoor mijn moeder een jurk droeg op haar bruiloft die ze zelf niet mooi vond. Het was een moment waarop mijn moeder besloot om het zelf helemaal anders aan te pakken. Mijn broer en ik zijn heel vrij opgevoed. We mochten alle kleding dragen, iedere sport kiezen en zelf bepalen hoe we geld bij verdienden. Vroeger vond ik dat heel normaal, maar ik ben me er nu van bewust dat ik ook veel strengere ouders had kunnen treffen. Mijn moeder zegt nog altijd: ‘Als ik je ooit iets opleg en ik doe het onbewust, laat je het me dan weten?’. Ik ben nu zwanger van mijn eerste kindje en de vrije opvoeding zoals die van mijn ouders past goed bij mijn eigen ideeën over het ouderschap.”

Over de schrijver Sjoske Cornelissen

Als journalist krabbelt Sjoske graag mooie verhalen op. Voor Before you leave schrijft zij Tips & Tricks om herinneringen te vereeuwigen.