Dingen delen met familie: 5 persoonlijke verhalen

Vertelden jouw ouders vroeger veel over zichzelf? Met een beetje geluk weet je hoe ze elkaar hebben verleid en ook dat ze een paar maanden uit elkaar zijn geweest voordat jij en je zussen en broers werden geboren. Je vader heeft je ooit verteld over zijn allereerste baantje en sinds kort weet je dat je moeder een tijd voor de buurvrouw heeft gezorgd. Het is fijn om veel over je ouders te weten, maar heb je wel eens nagedacht over de dingen die jij (ooit) wilt delen met jouw kinderen? Before you leave stelde die vraag aan een handjevol mensen en dat leverde mooie verhalen op.
Lees meer...

Schrijf eens een brief aan je beste vriend(in)

Nee je bent geen Vincent van Gogh. Je bent lang niet zo kunstzinnig en in je eigen ogen vast niet zo belangrijk. Daar gaat het dus mis. Want voor de (meeste) mensen om je heen ben jij minstens zo belangrijk als van Gogh.

Hoe mooi is het dat met een brief een stukje van jou bewaard blijft? Dat je een stukje van jezelf in bewaring geeft aan een van je beste vrienden? Het is waardevol en kwetsbaar en zoveel meer dan een stukje papier.

Lees meer...

Vijf vragen die de komende week veranderen

Als je veel vrienden, kennissen en familie hebt, ben je vaak je aandacht aan het verdelen. Maar wat als je in 1 week eens even al je aandacht richt op één iemand waar je veel van houdt? Dan kun je in korte tijd je relatie op een mooie manier verdiepen. Je hoeft geen week vrij te nemen of je hele agenda om te gooien. Als je een paar dingen verschuift dan maak je er misschien wel een onvergetelijke week van. Voor jullie allebei. 

Lees meer...

5 vragen die je leven veranderen

Veilige keuzes en patronen. Je kent het wel. We laten ons vaak leiden door wat is, niet door wat kan zijn. En hoezeer je misschien ook denkt ‘mijn leven kan nu niet drastisch veranderen’, erover nadenken brengt mogelijk wel nieuwe invalshoeken. En misschien zelfs openingen.

Naast dat het leuk is om onderstaande vragen te stellen aan jezelf en er gewoon eens even over na te denken, zie je misschien wel dromen en kansen die je voorheen niet zag.Neem er de tijd voor en schrijf dingen op. Laat jezelf niet te gemakkelijk wegkomen door het in je hoofd te beantwoorden maar ga er eens voor zitten.

Lees meer...

5 tips voor een goed gesprek

Een gesprek voeren, hoe moeilijk kan het zijn? De moeilijkheid zit meestal niet zo zeer in het praten maar met name in het luisteren.

Met deze vijf tips ga je van zogenaamd luisteren naar echt luisteren. De belangrijkste tip is misschien nog wel deze: ook al ben je ervan overtuigd dat je goed luistert, let eens op je eigen gedrag tijdens een gesprek. En voer het volgende gesprek met deze tips in je achterhoofd. Mogelijk is ergens wat ruimte voor nog betere gesprekken.

Lees meer...

Hoe schrijf ik mijn levensverhaal

Of je nou jarenlang iedere dag een kleine herinnering opschrijft of je sluit je een paar maanden op in een zolderkamertje. Het helpt om voor jezelf te kiezen voor een bepaalde methode om in jouw tempo en op jouw manier structuur aan te brengen in het schrijven van je verhaal.

Lees meer...

Hoe schrijf je het levensverhaal van iemand anders op?

Hoeveel pijn ze ook heeft in haar rug, ze stond op me te wachten in de keuken. Met open armen ving ze me op. ‘Ik ben zo blij dat jij er bent, zo blij’.

Enige tijd geleden ben ik begonnen met het opschrijven van het levensverhaal van Carol, een vrouw van 77 bij mij uit te buurt. Ze speelde al lang met de gedachte om haar verhalen uit te werken maar ze wist niet hoe ze het aan moest pakken of waar ze moest beginnen. Vanaf het moment dat ik besloot haar te helpen, volgden mooie uren aan haar keukentafel.

Lees meer...

Een gesprek voeren met iemand die ziek is

Maandenlang praatte ik met allerlei mensen die een ziek familielid verzorgen in de laatste fase van hun leven. Het veranderde mijn kijk op het leven. Ik leerde dat moeilijke momenten het leven ook kunnen verdiepen als je aandacht besteedt aan hoe je met elkaar omgaat in die periode.

Ik ontmoette Anna, een jonge vrouw met een ongeneeslijke ziekte. Anna liet me zien hoe zij gesprekken aanging met haar vriend Bram, met haar vriendinnen, met iedereen om haar heen. Het zware naderende einde wist zij te kleuren door mooie herinneringen te delen en te maken. En daar nam ze mensen om haar heen in mee.

Lees meer...

30 vragen aan je ouders

Hoe ouder ik word, hoe vreemder ik ouder-kind relaties ga vinden. Ik heb het eens een tijdje geobserveerd. Van een afstandje: ‘hoe praten andere mensen met en over hun ouders?’ en vooral van heel dichtbij: ‘hoe ga ikzelf met mijn ouders om?’.

Lees meer...

3 creatieve ideeën voor het opslaan van je herinneringen

Herinneringen zitten ergens mooi opgeslagen in je brein. Toch lijken ze daar ook naarmate de tijd verstrijkt, wat te vervagen. Ik ben eens nagegaan hoe je die herinneringen scherper kunt houden.

Lees meer...