5 vragen die je leven veranderen

Veilige keuzes en patronen. Je kent het wel. We laten ons vaak leiden door wat is, niet door wat kan zijn. En hoezeer je misschien ook denkt ‘mijn leven kan nu niet drastisch veranderen’, erover nadenken brengt mogelijk wel nieuwe invalshoeken. En misschien zelfs openingen.

Naast dat het leuk is om onderstaande vragen te stellen aan jezelf en er gewoon eens even over na te denken, zie je misschien wel dromen en kansen die je voorheen niet zag.Neem er de tijd voor en schrijf dingen op. Laat jezelf niet te gemakkelijk wegkomen door het in je hoofd te beantwoorden maar ga er eens voor zitten.

1. Wie ben ik?

Begin met een korte versie, een omschrijving van jezelf alsof het de hoofdpersoon van een boek is. Breid het steeds verder uit. Wat zijn je goede eigenschappen? Je talenten? Je passies? Welke waarden en normen zijn belangrijk voor jou? Probeer het iets verder te trekken dan de teksten op je cv. En ga eens diep van binnen na wie jij bent. Durf trots te zijn op jezelf.

2. Wat inspireert mij?

Nu je hebt opgeschreven wie je bent, kun je ook opschrijven wat jou mateloos inspireert. Misschien is het een andere persoon, misschien is het een bepaalde levenswijze. Wellicht heb je wat losse flodders en kun je die steeds verder uitwerken. Geïnspireerd worden zorgt voor heel duidelijk voelbare emoties. Hou de komende tijd eens in de gaten wanneer het gebeurt en probeer van daaruit verder uit te vinden waar dat vandaan komt. Schrijf vooral ook op wat je kracht geeft. Dat is een lijstje dat je bijvoorbeeld altijd dichtbij je kunt dragen. Ben je op een moment dat je het even nodig hebt? Pak het lijstje erbij.

3. Waarom ben ik hier?

Deze vraag kun je vanuit verschillende invalshoeken beantwoorden. Spiritueel bijvoorbeeld of heel filosofisch. Zelfs vanuit biologisch oogpunt maar daar zoeken we nu niet echt naar 🙂 Ook kun je het meer praktisch en persoonlijk bekijken. Wat is jouw doel? Wanneer ben jij tevreden? En als je dat doel nog niet voor ogen hebt, probeer dan eens te komen tot een doel voor jou. Wanneer zou jij tevreden terug kunnen kijken op je leven? Schroom niet om dingen op je kladblokje te krabbelen. Het is jouw kladblok of boekje of digitaal document. Niks staat daarmee vast. Droom!

4. Wat moet ik loslaten?

Een confronterende vraag maar daarmee niet eentje om te ontwijken. Soms laten we ons blokkeren in het naleven van onze dromen door bepaalde ‘obstakels’. Dat kunnen relaties zijn of verplichtingen die je voelt. Maar denk hierbij ook eens aan negatieve gedachtes. Negatieve gedachtes zijn vaak gevormd in jouw hoofd en daar steeds sterker geworden. Maar zijn ze wel echt waar? Of zitten ze op eigen initiatief jouw brein te domineren? In het laatste geval, kun je er maar beter zo snel mogelijk vanaf komen. De Amerikaanse Byron Katie legt op een meer spirituele wijze uit hoe je om kunt gaan met negatieve gedachtes. Gedragstherapeut Albert Ellis is de grondlegger van RET therapie; Rationeel Emotieve Therapie. Hij gaat ervan uit dat problemen vooral ontstaan door hoe we aankijken tegen gebeurtenissen, niet door de aanleiding zelf.

5. Wat zou ik doen met honderd miljoen?

Het klinkt misschien wat flauw om geld hier nu ook een rol in te laten spelen. Maar geld is toch een van de meest voorkomende belemmeringen om onze droom na te leven. Schrijf voor jezelf eens op hoe je leven eruit zou zien als je je nooit meer zorgen hoefde te maken over geld. Hoe zou je dan jouw talenten, positieve eigenschappen en dromen combineren? Vanuit dit antwoord kun je ook gaan nadenken hoe je dit wil gaan doen zonder al het geld op je bankrekening.

Neem met deze vragen de tijd om soms eens even van een afstandje naar je leven te kijken.

Over de schrijver Esther Bennenbroek

Esther is één van de bedenkers van de app Before you leave, schrijft al jaren professioneel en is 'koningin vragen stellen'.