3 creatieve ideeën voor het opslaan van je herinneringen

Herinneringen zitten ergens mooi opgeslagen in je brein. Toch lijken ze daar ook naarmate de tijd verstrijkt, wat te vervagen. Ik ben eens nagegaan hoe je die herinneringen scherper kunt houden.

Schrijf, fotografeer en cluster

Klinkt makkelijk maar tegenwoordig maken we zoveel foto’s dat we het niet eens meer altijd de moeite waard vinden om ze te bekijken. Om een herinnering aan een persoon of gebeurtenis weer wat meer kleur te geven kun je een aantal foto’s clusteren en ook weer werken aan het verhaal dat erbij hoort. In een geschreven verhaal klinkt je ervaring door, daarin zitten details die niet op de foto te zien zijn.

Laat een ander meedelen

Een ervaring deel je. De herinnering eraan deel je niet altijd. Vraag eens aan de anderen met wie je jaren geleden op vakantie ging of zij er ook iets over willen vertellen of schrijven. Wat herinneren zij zich van al die momenten samen? Dikke kans dat je na een tijdje roept ‘Dat was ik helemaal vergeten!’.

Vind je het volgende idee luguber?

Ik zocht ook voor je naar erg alternatieve manieren om herinneringen op te slaan. Toen kwam ik uit bij een project van de video kunstenaar Gabriel Barcia-Colombo. Hij heeft zijn vrienden gefilmd en toen ‘opgeslagen’ in een glazen pot. Als je dichter bij de pot komt, reageert de persoon op je.

 

Het is niet iets wat je zelf even namaakt op een regenachtige zondagmiddag. Misschien vind je het zelfs een heel raar project. Toch zette het me wel aan het denken. Wat we denk ik vaak vergeten is het vastleggen van de hele gewone dingen van de mensen van wie je houdt. De manier waarop iemand rustig in zijn stoel zit of een simpele handbeweging die zo typerend is. Vroeger mocht ik alleen op de fiets op bezoek bij mijn oudtante. Dat vond ik schitterend. Ik zou haar zo graag nog even voor het raam zien staan met haar blije gezicht als ze de deur open kwam doen, in die ene jurk die ze doordeweeks droeg. En haar dan horen zeggen ‘ha Estherke!’.

Het lijkt mij een mooi idee om af en toe stil te staan bij die gewone dingen, die rust geven. En misschien kun je af en toe eens iemands stem opnemen of een filmpje maken. Niet voor in een glazen pot. Maar gewoon voor jezelf.

  Esther

Over de schrijver Esther Bennenbroek

Esther is één van de bedenkers van de app Before you leave, schrijft al jaren professioneel en is 'koningin vragen stellen'.